Ouderenzorg en huisvesting
In Nederland neemt het aantal ouderen al jaren toe en deze tendens wordt ook in de toekomst doorgaat. Verwacht wordt dat er in het jaar 2040 maar liefst 4,6 mensen boven de 65 jaar oud zijn. Door de vergrijzing van de samenleving zijn steeds meer mensen afhankelijk van zorg.
Verzorgingstehuis
Een verzorgingstehuis is een huis dat zorg en huisvesting biedt aan mensen die door een handicap, ziekte of door ouderdom niet meer zelfstandig kunnen wonen. Ook mensen die tijdelijke zorg nodig hebben na een ongeluk of ziekte kunnen in een verzorgingstehuis terecht om te herstellen.
De behandelingen in een verzorgingstehuis bestaan uit het wassen, naar bed helpen, aankleden en eten. Ook is het vaak mogelijk om alleen de dagbesteding in het verzorgingstehuis te doen. De persoon kan dan ’s avonds weer terug naar de eigen huis.
Verpleegtehuis
Een verpleegtehuis is bestemd voor mensen die intensieve verzorging nodig hebben en zware medische behandelingen. Een verpleegtehuis is ook bedoeld voor mensen die als gevolg van psychische of lichamelijke beperkingen zware medische behandelingen hebben gehad. Denk hier aan mensen die een dement zijn of bijvoorbeeld een hersenbloeding hebben gehad.
Een verblijf in een verpleegtehuis is meestal gericht op langdurig verblijf, maar dat is niet per definitie het geval. In verpleeghuizen werken vaak meer professionele zorghulpverleners zoals fysiotherapeuten, verpleegkundigen en logopedisten.
Kosten
De kosten voor (tijdelijk of deels) wonen in verpleegtehuizen en verzorgingstehuizen worden deels vergoed door de overheid volgens de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Ouderen hoeven dan slechts een eigen bijdrage te betalen, afhankelijk van het inkomen, vermogen, huishouden en medische indicatie.
Hetgeen hierboven vermeldt geld niet voor particulieren verzorgings- of verpleegtehuizen. Deze kunt u financieren met behulp van het PGB.
Ga naar deze pagina voor meer informatie over de WMO, eigen bijdrage en PGB.
Deel deze pagina op > by