Wat is Limb-gridle Musculaire Dystrofie (LGM)?
Limb-gridle Musculaire Dystrofie (LGM) is een spierziekte die ervoor zorgt dat de spieren in de ledematen (voornamelijk bovenbenen, heupen, bovenarmen en schouders) niet of niet voldoende functioneren. Bij LGM wordt er minder eiwitten in de spiercelwand geproduceerd. De spiercelwand is ervoor gemaakt de spiercel te beschermen tegen beschadiging tijdens spieractiviteit (bewegingen). Wanneer er niet of niet voldoende eiwitten in de spiercelwand zijn functioneert deze niet goed, dit heeft achteruitgang van de spierkracht tot gevolg. De spieren gaan over het algemeen geleidelijk in kracht achteruit.
LGM lijkt op de spierdystrofieën van Duchenne en van Becker. Als men het heel wetenschappelijk bekijkt zijn er van de LGM-dystrofie verschillende typen, afhankelijk van op welk chromosoom een DNA-verandering is vastgesteld. Het gaat te ver hier deze verschillende LGM-dystrofiën te bespreken.
Symptomen Limb-gridle Musculaire Dystrofie
Op elke leeftijd kan LGM ontstaan, maar vaak gebeurd dit op oudere leeftijd. Het begin van deze ziekte uit zich door het krijgen van verzwakte benen, waardoor het lopen, zitten en weer opstaan moeizamer gaat. Bij iedere patiënt met LGM neemt de spierkracht alleen nog maar verder af, maar de progressie kan per persoon enorm verschillen.
Het gebruik van hulpmiddelen bij LGM is uit te stellen; maar uiteindelijk onvermijdelijk. Ben vooraf voorbereid over welke hulpmiddelen voor u geschikt zijn. Bezoek onderstaande websites voor meer informatie.
Behandeling
De spieren die zijn beschadigd kunnen niet meer worden hersteld; de ziekte is dus onomkeerbaar. Belangrijk is dat men regelmatig het hart en de ademhalingsfuncties laat controleren, aangezien ook deze functies vanwege verminderde spierkracht kunnen afnemen.
Deel deze pagina op > by