Pagina onder constructie (Subpagina’s zijn al te bezoeken)
We kennen tegenwoordig een hoop verschillende spierziekten, zowel chronische als tijdelijke, en zowel erfelijke als niet erfelijke. Op deze pagina wordt een overzicht en korte uitleg van verschillende spierziekten aangeboden. Het is onmogelijk om op deze pagina álle spieraandoeningen en ziekten die in Nederland bekend zijn op te noemen. Er is dan ook een selectie gemaakt om de meest voorkomende ziekte en aandoeningen te bespreken. Klik voor de uitgebreidere informatie op betreffende links, of gebruik het submenu bovenaan op deze pagina naar de spieraandoening waar u informatie over zoekt.
Spierziekten zijn onder te verdelen in verschillende categorieën. Er zijn aandoeningen die direct de spieren aantasten en een verlammend effect hebben doordat de verbinding tussen zenuwcel en spier aangetast wordt. Onder deze spierziekten vallen ook aandoeningen die het zenuwstelsel aantasten waardoor mogelijk ook spieren aangetast worden.
Het overzicht van spierziekten
Multipele Sclerose (MS)
Een erg bekende spieraandoening is MS, ofwel Multipele Sclerose. Hier wordt het centrale zenuwstelsel aangetast door afweercellen in het immuunsysteem,waardoor uiteindelijk krachtvermindering ontstaat. Lees alle nodige informatie zoals oorzaken, gevolgen en oplossingen op de pagina over Multipele Sclerose (MS).
Musculaire Dystrofie (MD)
Musculaire Dystrofie (MD) is een erfelijke spierziekte die ontstaat door een tekort aan eiwitten in het skeletspieren. MD is een overkoepelende naam waar een 9-tal andere spieraandoeningen onder vallen. Dit zijn;
Becker musculaire dystrofie (BMD)
Duchenne musculaire dystrofie (DMD)
Congenitale Myotonie
Distale musculaire dystrofie (DD)
Emery-Dreifuss musculaire dystrofie (EDS)
Facio-scapulo-humerale musculaire dystrofie (FSHD)
Limb-gridle musculaire dystrofie (LGM)
Myotone musculaire dystrofie (DMI)
Oculofaryngeale musculaire dystrofie (OPMD)
Klik op ieder van de bovenstaande links, wanneer u extra informatie over de specifieke spierziekte zoekt. Of klik hier op Musculaire Dystrofieën.
Myasthenia Gravis (MG)
Wanneer iemand lijdt aan Myasthenia Gravis (MG) betekent dat die persoon geen goede signalen van de zenuwen naar de spieren ontvangt. Dit komt doordat auto-antilichamen het proces – van het doorgeven van een signaal van zenuw naar spier – verstoren. Net als MS is MG een auto-immuunaandoening. Lees alle nodige informatie zoals oorzaken, gevolgen en oplossingen op de pagina over Myasthenia Gravis (MG).
Cardiomyopathie
Deze aandoening heeft effect op de hartspier. Cardiomyopathie is tevens een overkoepelende naam voor verschillende spierziekten die effect hebben op de hartspier. De verschillende aandoeningen die onder cardiomyopahtie vallen zijn;
Dilaterende cardiomyopahtie (DCM)
Hypertrofische (obstructieve cardiomyopathie (HCM)
Non-compaction cardiomyopathie (NCC)
Restrictieve cardiomyopathie
Aritmogene rechterventrikelcardiomyopathie (ARVC)
Tako-tsubocardiomyopathie
Op de pagina van cardiomyopathie vindt u informatie over deze cardiomyopathie-aandoeningen.
Mitochondriële Myopathie
Mitochondriële Myopathie is een overkoepelende naam voor aandoeningen die de energievoorziening naar de spieren verstoren. In totaal zijn er zo’n 85 verschillende typen. De meest bekende zijn het Kearns-Sayre syndroom (KKS), mitochondrieel DNA-depletie syndroom (MDS), mitochondriële encephalomyopathie met lactaatacidose en beroerteachtige episoden (MELAS) en myoclone epilepsie met rafelige rode vezels (MERRF).
Deze pagina is nog niet gereed
Kearns-Sayre syndroom (KKS)
Het Kearns-Sayre syndroom is een erg zeldzame spierziekte en een mitochondriële myopathie. Slechts 1 op de 600.000 mensen heeft dit syndroom. Deze ziekte heeft effect op de energiestofwisseling van het slachtoffer. Lees alle nodige informatie zoals oorzaken, gevolgen en oplossingen op de pagina over het Kearns-Sayre syndroom. Het Kearns-Sayre syndroom is een mitochondriële myopathie.
Deze pagina is nog niet gereed
Primaire Carnitine Deficiëntie
Primaire carnitine deficiëntie is een erfelijk aandoening en is aangeboren. Deze spieraandoening heeft effect op het omzetten van lichaamsvetten naar energie. Doordat dit niet goed gebeurt verzwakken de spieren. Dit kan op latere leeftijd als gevolg hebben dat het hart niet goed functioneert. Lees alle nodige informatie zoals oorzaken, gevolgen en oplossingen op de pagina over het Primaire Carnitine Deficiëntie.
Deze pagina is nog niet gereed
Central Core Disease (CCD)
Deze aandoening is wordt bijna altijd erfelijk overgegeven door een afwijking van een gen in chromosoom 19. In een klein aantal gevallen kan de ziekte ook willekeurig (niet erfelijk) ontstaan. CCD kan voor de geboorte al vastgesteld worden en kan al vroeg leiden tot bijvoorbeeld een klompvoet, wervelkromming of een heupafwijking. Lees alle nodige informatie zoals oorzaken, gevolgen en oplossingen op de pagina over de Central Core Disease (CCD).
Deze pagina is nog niet gereed
Laterale Sclerose
Deze spierziekte tast het ruggenmerg aan, waardoor spieren stijf worden, en dat zowel benen en armen spasticiteit kunnen vertonen. Lees alle nodige informatie zoals oorzaken, gevolgen en oplossingen op de pagina over Laterale Sclerose (LS).
Deze pagina is nog niet gereed
Metabole Myopathieën
Metabole myopathieën zijn een groep spierziekten die effect hebben op de stofwisseling. Twee voorbeelden van metabole myopathieën zijn de Ziekte van Pompe en de Ziekte van McArdle. Klik op de links voor nadere informatie.
Deze pagina is nog niet gereed
Myositis
Bij Myositis zorgt een ontsteking ervoor dat spiercellen aangetast worden. Lees alle nodige informatie zoals oorzaken, gevolgen en oplossingen op de pagina over Myositis.
Deze pagina is nog niet gereed
Poliomyelitis
Poliomyelitis, ook wel bekend als polio, is een aandoening dat door een virus veroorzaakt wordt. Bij kinderen in de groei kan het tot misvorming of kromtrekking van de spieren leiden. Lees alle nodige informatie zoals oorzaken, gevolgen en oplossingen op de pagina over Poliomyelitis.
Deze pagina is nog niet gereed
Spierreuma
Bij spierreuma heeft het slachtoffer last van ontstekingen aan bepaalde groepen spieren. Spierreuma wordt ook wel polymyalgia rheumatica, of afgekort PMR genoemd. De ziekte komt vooral voor bij mensen boven de 50, en meer bij vrouwen dan bij mannen. Lees alle nodige informatie zoals oorzaken, gevolgen en oplossingen op de pagina over Spierreuma.
Deze pagina is nog niet gereed
Polymyositis
Polymyositis is een auto-immuunziekte die voor een chronische ontsteking van de spieren zorgt, waardoor ze uiteindelijk kapot gaan. Lees alle nodige informatie zoals oorzaken, gevolgen en oplossingen op de pagina over Polymyositis.
Deze pagina is nog niet gereed
Postpoliosyndroom
De naam zegt het al een klein beetje. Postpoliosyndroom is een aandoening die voor komt bij mensen die eerder last van Polio hebben gehad en latere tijd nieuwe symptomen vertonen die op een spieraandoening lijken. Lees alle nodige informatie zoals oorzaken, gevolgen en oplossingen op de pagina over het Postpoliosyndroom.
Deze pagina is nog niet gereed
Progressieve spinale musculaire atrofie
Progressieve spinale musculaire atrofie, ofwel PSMA, is een spieraandoening die er voor zorgt dat er geen goede signalen via de hersenen, naar de zenuwen en vervolgens naar de spieren gaan. PSMA kan ook leiden tot ALS.
Deze pagina is nog niet gereed
Deel deze pagina op > by
Nulla aliquam proin ac justo integer. Sed quis natoque vel sed lobortis. Aliquam turpis natoque. In non fusce id iaculis
MS oftewel Multiple Sclerose is GEEN spierziekte!!!!
MS is geen spierziekte maar een auto-immuun aandoening van het centrale zenuwstelsel
Hallo. ..n vraag.
Waarom onderzoeken artsen , niet verder, maar mogelijke andere spier ziekten, als de diagnose ME/Cvs is… en patiënten achteruit gaan.
Waarom wordt Zowiezo niet verder onderzocht naar oorzaak ME/CVS..er komen steeds meeer patiënten bij !!!!
Vr.grt
Els
Ik heb al veel opgezocht maar niets gevonden dat op mij betrekking heeft. Ik lijd al ruim 20 jaar aan aanrakingspijn, dat door de jaren heen zich verspreid heeft over mijn hele lichaam en steeds pijnlijker word. Het gaat ook gepaard met stijfheid. Zelfs schrijven is al pijnlijk. Ik moet er dan voor zorgen dat mijn elleboog volledig gesteund ligt, er gaat dan een soort van krampachtige pijn door, ik moet dan mijn arm verleggen omdat de pijn te hevig is om te blijven doorschrijven. Soms krijg ik wisselvallig van plaats, een soort jeuk-pijn prikkel. Als ik dan druk op die plaats, schiet er een brandend gevoel door dat dan weer langzaam wegebt.
Ik ben teneinde raad en weet niet meer welke soort specialist ik nog kan raadplegen. Ik krijg altijd hetzelfde te horen ‘gevoelige zenuwuiteinden’ maar er word niets aan gedaan! Een reumatoloog schreef mij Gabapentrine maar ze wist niet of het zou helpen.
Ik heb het niet genomen. Ik neem al Prednisolone en dat helpt ook niet. Ik ben nu verminderd tot 3 mg.
Christel