De voet bestaat uit 26 beentjes en 33 gewrichten, omgeven door spierweefsels en zenuwen. De tenen zijn essentieel voor het lopen. Als je loopt vangt je voet iedere stap 2 a 3 keer het lichaamsgewicht op. Als we er vanuit gaan dat de gemiddelde mens zo’n 8.000 stappen per dag zet, is het logisch dat iedereen wel eens last heeft van de voeten. In Nederland heeft ongeveer 75% van de bevolking heeft wel eens een probleem met de voet.
Oorzaken van pijnlijke voeten
De meest voorkomende voetaandoeningen in Nederland zijn: schimmelnagels, platvoeten, voetschimmel, hamertenen en likdoorns. Deze aandoeningen kunnen redelijk eenvoudig worden verholpen.
Pijn in de voeten kan een verschillende oorzaak hebben.
• Oedeem. Indien u last heeft van pijnlijke, dikke voeten en/of enkels kan het zijn dat er vocht zit op plekken waar het niet hoort. Mogelijk is er dan sprake van oedeem. Deze klachten komen vaak voor bij zwangerschappen.
• Klompvoet. Klompvoet is de benaming voor een voet die niet in de “normale” stand staat. Doordat de voet in een verkeerde stand staat kan deze niet goed functioneren. Lopen is dan lastiger en pijnlijk.
• Hypermobiliteit. Bij hypermobiliteit lijkt het alsof de gewrichten “los” zitten in het lichaam. De lichaamsdelen kunnen dan gemakkelijker dan normaal uit de kom schieten. Dit kan ook voorkomen in de voeten.
• Platvoeten. Voeten staan normaal gesproken in een boog, het midden van de voet raakt de grond niet. Bij sommige mensen zweeft het midden van de voet niet, maar raakt de gehele voet de grond. Het gevolg is een pijnlijke en gezwollen voet.
• Artrose. Het kraakbeen tussen de botten is dan dusdanig afgesleten dat bewegen pijnlijk is. Artrose komt veelal voor bij ouderen.
• Botbreuk. Natuurlijk kan ook een bot in de voet breken.
• Blaren. Een rond, branderig plekje op de voet wat uitgroeit tot een blaar die flink pijn kan doen. Iedereen heeft er wel een gehad na een wandeling. Ook andere wondjes aan de voet kunnen pijn opleveren.
De diagnose wordt in eerste instantie gesteld doordat de huisarts een lichamelijk onderzoek doet en de ziektegeschiedenis bestudeerd. Bloedonderzoek kan infecties aantonen. De behandeling van een pijnlijke voet is afhankelijk van de oorzaak.
Tips bij pijnlijke voeten
Om ervoor te zorgen dat de voet geen pijn oplevert kunnen de volgende aanwijzingen in acht worden genomen. Draag comfortabele schoenen die goed passen, dit houdt in dat de schoenen de voeten goed moeten ondersteunen. Probeer zoveel mogelijk het dragen van hakken te vermijden en koop geregeld nieuwe schoenen. Indien u sport zorg er dan altijd voor dat u goed bent opgewarmd voor het sporten en dat u goede cooling down (afkoelperiode) doet. Indien u te zwaar bent is het ook aan te raden om wat af te vallen zodat de voet minder gewicht meedraagt.
Uw voeten kunnen u dusdanig veel pijn geven dat u (tijdelijk) een hulpmiddelen nodig heeft. Klik op onderstaande links om te zien of er een hulpmiddel voor uw probleem is.
Deel deze pagina op > by
Zeer nuttige informatie! Kort geleden heb ik opgemerkt dat mijn voeten pijn doen en ik denk dat ik platvoet mag hebben en dat is de reden waarom ik zo’n probleem heb. Ik ga minder hoge hakken dragen en ook zal ik naar een orthopedist gaan om een professionele opinie te horen. Hopelijk zal dat helpen.