Artrose
Artrose is de meest voorkomende vorm van artritis en veelvoorkomend bij mensen op leeftijd, in Nederland hebben maar liefst ongeveer 1,2 miljoen mensen deze aandoening. Artrose treedt op wanneer het kraakbeen aan het uiteinde van de botten slijt. Het kraakbeen wordt dunner en zachter. Artrose kan voorkomen in elk gewricht in uw lichaam, maar komt het meeste voor in de (onder)rug, knieën, heupen, nek en in de gewrichten in de handen.
De meest voorkomende oorzaak van artrose is de zogehete “mechanische” schade. Mechanische schade is schade die men oploopt doordat men constant dezelfde beweging maakt. Zaken die hierop van invloed zijn, zijn:
- Overgewicht
- Een aangeboren afwijking van de botten
- Verlies van kracht in de spieren die het gewricht moet ondersteunen
- Aantasting van het zenuwstelsel Overigens is het niet aangetoond dat het knakken van de knokkels in de vingers het risico op artrose vergroot.
Mensen met artrose hebben hier vaak in de ochtenden last van vlak na het wakker worden. Het lichaam voelt dan pijnlijk en stijf. De pijn wordt omschreven als een scherp of brandend gevoel. De gewrichten kunnen een krakend geluid maken wanneer het aangedane gewricht wordt bewogen. De pijn kan wat minder worden als de gewrichten weer even wat in beweging zijn geweest.
Helaas is artrose niet te genezen en vaak wordt het alleen maar erger Vochtig en koud weer verhoogd de pijn bij veel patiënten. De behandeling ingeval van artrose is dan ook gericht op het bewegen. Een fysiotherapeut kan u daarbij helpen.
Deel deze pagina op > by