Longontsteking
De medische term voor longontsteking is pneumonie of pneumonitis. Het weefsel van de longen is in dit geval aangetast door een virus of bacterie. Een longontsteking begint veelal doordat ziektekiemen worden ingeademd in de longen. De organismen vestigen zich in kleine luchtzakjes in de longen en blijven zich vermenigvuldigen. Het lichaam stuurt witte bloedcellen om deze infectie aan te vallen met als gevolg dat de zakjes worden gevuld met vocht en pus, dat longontsteking veroorzaakt.
De ziekte ontstaat sneller nadat u verkouden bent geweest of griep heeft gehad omdat deze ziekte het afweersysteem van de longen en het lichaam verminderen. Ook het hebben van een ziekte zoals astma, kanker of diabetes vergroot de kans op het krijgen van een longontsteking.
Symptomen
Andere klachten die opkomen bij longontsteking zijn het ophoesten van slijm uit de longen, koorts, kortademigheid, het krijgen van koude rillingen, pijn op de borst, een snellere hartslag en snelle vermoeidheid. In de meeste gevallen kan een longontsteking thuis worden ‘uitgeziekt’ door 2 tot 3 weken rust te houden en eventueel antibiotica te slikken.
Longontsteking kan voorkomen bij personen van alle leeftijden. Sommige mensen hebben meer kans om een longontsteking te ontwikkelen dan andere, de volgende factoren spelen hierin een rol: roken, alcoholgebruik, andere medische aandoeningen, ondervoeding, enzovoort. Het hebben van een longontsteking is meest risicovol voor baby’s en ouderen of anderszins mensen met een minder goed afweersysteem.
Deel deze pagina op > by