Longembolie
Een longembolie is een blokkade in een of meerdere vaten in de longen. De oorzaak is een bloedstolsel in de long waardoor de ader een gedeelte van het longweefsel niet – voldoende – van bloed kan voorzien. Aangezien bloed het zuurstof in ons lichaam verspreid ontstaat er door deze blokkade een zuurstoftekort. Meestal ontstaat een blokkade (of: stolsel) in de bloedvaten van de benen omdat daar het bloed langzamer stroomt. Het stolsel gaat dan via de bloedbanen mee naar de longen. Echter, er kan ook sprake zijn van een aangeboren eigenschap in het lichaam dat veroorzaakt dat het bloed in het lichaam sneller stolt. Uit onderzoek blijkt echter dat bij ongeveer 50% van de patiënten met longembolie geen concrete oorzaak aan te wijzen is.
Symptomen longembolie
Klachten die opkomen bij een longembolie zijn benauwdheid, kortademigheid, pijn op de borst en de neiging om te hoesten. Dit zijn klachten die ook bij andere (long)ziekten spelen en daardoor is het van belang dat uw arts altijd de oorzaak van uw klachten onderzoekt om een longembolie te constateren.
De behandeling van een longembolie is erop gericht om verdere stollingen te voorkomen door het toedienen van heparine, ook worden tabletten voorgeschreven. Het lichaam ruimt dan vanzelf de aanwezige stollingen op. Alleen indien de longembolie ernstig is is het nodig om het zuurstoftekort aan te vullen door middel van een neusbrilletje, eventueel kan het nodig zijn de bloedstolling actief te verwijderen. De meeste mensen genezen van een longembolie, bij slechts een klein deel van de bevolking is het lichaam niet in staat de bloedstolling volledig te verwijderen.
Deel deze pagina op > by